RAAAF / Atelier de Lyon, Deltawerk // (2018). Foto Jan Kempenaers

Deltawerk// (2018)

RAAAF | Atelier de Lyon, 2018

Het Waterloopbos in Marknesse staat vol schaalmodellen van waterwerken; hier testte het Waterloopkundig Laboratorium vroeger onder meer de Deltawerken. Het grootste waterwerk was de Deltagoot, een lange betonnen geul voor experimenten met tsunami-golven. Inmiddels worden de proefmodellen niet meer gebruikt en is het laboratorium gesloten. Het Waterloopbos is een rijksmonument geworden en de Deltagoot is getransformeerd tot het kunstwerk Deltawerk// door RAAAF | Atelier de Lyon.

De Deltawerken staan symbool voor de strijd van de Nederlanders tegen het water. De Deltagoot wordt als Deltawerk// een monument voor die strijd en vindingrijkheid op het gebied van waterbeheer, maar stelt ook vragen omtrent het streven naar een onverwoestbaar Nederland in een tijd van klimaatverandering en zeespiegelstijging.

RAAAF en Atelier de Lyon hebben het kolossale golfbassin uitgegraven, waardoor de betonnen bak nu zo’n zeven meter boven je uittorent. Dit kolossale deltawerk-op-schaal staat nu in een verstild watervlak. De allesverwoestende kracht van het water wordt voelbaar gemaakt doordat de kunstenaars grote blokken uit de betonnen muren hebben gezaagd, gedraaid en gekanteld. Er ontstaat een ritme van vallende platen. Als je over de twee nieuwe bruggen onder de massieve blokken doorloopt, ervaar je de immense zwaarte van het werk. Eenmaal binnen zie je de leegte tussen de platen en de steeds veranderende reflectie van het kunstwerk in het water. Met de jaren zal de natuur het kunstwerk terugvorderen, en zullen mossen en varens er bezit van nemen.

Deltawerk// (2018) van RAAAF | Atelier de Lyon ligt aan de Voorsterweg in het Waterloopbos in Marknesse in de Noordoostpolder. Klik hier voor het adres en de coördinaten.

Facts & Figures

Kunstenaar: RAAAF [Rietveld Architecture-Art-Affordances] en Atelier de Lyon
Titel: Deltawerk//
Onthulling: 27 september 2018
Materiaal: beton en water
Afmetingen: 250 x 5 x 7 meter
Locatie: Voorsterweg 34, Marknesse
Opdrachtgever: Natuurmonumenten en Rijksdienst Cultureel Erfgoed
Eigenaar en beheerder landschapskunstwerk en omliggende grond: Natuurmonumenten.
Waterloopbos is tevens Rijksmonument.