Land Art Weekend
Land Art Luisterweekend 2020

Land Art Weekend 2020

Tijdens het jaarlijkse Land Art Weekend worden de negen landschapskunstwerken van Flevoland in het zonnetje gezet. Voor de editie van 2020 gingen we op de audiotoer. In het weekend van 6 en 7 juni presenteerde kunstjournalist Luuk Heezen tien luisterprogramma's. Per landschapskunstwerk een uitzending, plus een over de hele collectie. Zo kon je binnen of buiten, thuis of ter plekke, het hele weekend van de Flevolandse land art genieten.

Martine van Kampen, curator van Land Art Flevoland: “Door dit jaar het hele programma beluisterbaar te maken verschuift de nadruk van samenkomen naar individuele beleving. Zo kan iedereen de landschapskunst van gepaste afstand meemaken.”

De uitzendingen vonden plaats op 6 en 7 juni tussen 11.00 en ca. 18.00 uur op Facebook en www.landartflevoland.nl. Nadien zijn uitzending als podcasts beschikbaar gemaakt.

Luister de verhalen nu terug op Spotify | Soundcloud | Facebooklivevideo's | Google Podcasts | Apple podcasts |

Uitzendschema

Het uitzendschema van het Land Art Luisterweekend geeft luisteraars de gelegenheid 'mee te rijden' om steeds op locatie naar de uitzending over het betreffende kunstwerk te luisteren;

Zaterdag 6 juni 2020:

11.00 uur: Uitzending over de hele collectie Land Art Flevoland
Curator Martine van Kampen vertelt hoe het komt dat er zoveel land art in Flevoland te vinden is.

12.30 uur: Observatorium van Robert Morris.
Thom Ummels legt uit hoe het is om een jaarlijks festival (Sunsation) in een landschapskunstwerk te organiseren.

14.00 uur: Riff, PD #18245 van Bob Gramsma
Gesprek met Nils van Beek (TAAK), betrokken bij de totstandkoming van het kunstwerk.

15.30 uur: PIER+HORIZON van Paul de Kort
Interview met historica Eva Vriend die met De Kort een passie voor de Noordoostpolder deelt

17.00 uur: Deltawerk// van RAAAF | Atelier de Lyon
Erik Rietveld komt namens RAAAF over het maken van Deltawerk// vertellen

Zondag 7 juni 2020:

11.00 uur: Polderland Garden of Love and Fire van Daniel Libeskind
Interview met sociaal geograaf Martin Zebracki en muziek van Rory Pilgrim

12.30 uur: Exposure van Antony Gormley
Vincent de Boer, adviseur kunst in de openbare ruimte, vertelt over de invloed van klimaat op cultureel erfgoed

14.00 uur: Aardzee van Piet Slegers
Rob Timmerman, beheerder van Het Flevo-landschap, vertelt over de natuur van Aardzee

15.30 uur: Sea Level van Richard Serra
Interview met erfgoedexpert Demelza van der Maas.

17.00 uur: De Groene Kathedraal van Marinus Boezem
Gids en trouwambtenaar Marijke Jansen vertelt over trouwen in dit kunstwerk.

Verder op het programma

Vesna Dragojevic van Good4Good maakt speciale playlists voor elk landschapskunstwerk. Vorig jaar verzorgde zij tijdens het Land Art Weekend de Buitenmis in De Groene Kathedraal - dit jaar kan je haar muziekkeuzes op alle negen locaties beluisteren. Ze geven de kunstwerken een extra dimensie, zonder ook maar iets aan de uiterlijke vorm te veranderen. Klik hier voor de afspeellijsten.

Het luisterweekend is ook een uitgelezen moment om de Engelenzender van Moniek Toebosch op de Houtribdijk eens te ervaren. Rij in je eigen auto over de dijk en hoor via de app de engelen zingen. Land Art Flevoland hoopt dit bijzondere geluidskunstwerk binnenkort aan de collectie toe te voegen.

Het Land Art Weekend 2020 wordt mede mogelijk gemaakt door Provincie Flevoland, Visit Flevoland, VSBfonds en Prins Bernhard Cultuurfonds (Van Lange Fonds).

Onze tips voor eten en drinken onderweg

(let op; deze tips gelden voor het Land Art Weekend 2020)

NB. Check voor de zekerheid de openingstijden en vergeet niet om indien nodig een plekje te reserveren!

Bij deze lokale horeca-ondernemers kan je tijdens je land art-route even pauzeren voor een hapje en een drankje. En als reserveren niet lukt kan je altijd terecht bij de Takeway van Hajé langs de A6, ook voor een lekkere meeneemkoffie.

  • Bij Riff, PD#18245 - Beachclub NU (met uitzicht op het Veluwemeer)
  • Bij Deltawerk// - Het Proeflab// (met uitzicht op het kunstwerk). Speciaal tijdens dit weekend staat de Land Art Arretjescake op de kaart!
  • Vlakbij De Groene Kathedraal - Stadslandgoed de Kemphaan met meerdere opties, bijvoorbeeld het bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer
  • Vlakbij Exposure - De Cantine
  • Bij PIER+HORIZON - buurvrouw Heidi Vereecken (Zuiderkrib) zet vaak koffie en lekkers neer bij de picknicktafel! Doe wel een duit in het zakje. Ook kun je naar verhalen van weleer luisteren naast de keet.

En verder: het bezoekerscentrum van de Oostvaardersplassen (tussen Exposure en Aardzee) en Hajé De Lepelaar (richting Lelystad) / De Aalscholver (richting Almere) aan beide zijden langs de A6 in het midden van de Flevopolder.

Bezoeker bij Deltawerk// tijdens Land Art Weekend 2020, foto: Bram Schilling

Over het Land Art Weekend

Jaarlijks worden de negen landschapskunstwerken van Flevoland in het zonnetje gezet tijdens het Land Art Weekend. Het Land Art Weekend is het 'open huis' van de landschapskunst. De hele kunstcollectie, die van Flevoland als het ware een groot openluchtmuseum maakt, wordt gevierd en geactiveerd. Er staan doorgaans gidsen klaar en er worden activiteiten georganiseerd als performances, voorstellingen en lezingen. Hoewel er dit jaar wel informatie op locatie aanwezig is, zijn er tijdens de editie van 2020 geen activiteiten op locatie om te bezoeken. In plaats daarvan kun je nu luisteren naar de land art.

Door de maatregelen van de overheid om het coronavirus te controleren, hebben we er dit jaar voor gekozen om het weekend beluisterbaar te maken. Hiermee verschuift de nadruk van samenkomen naar individuele beleving en kan iedereen de kunst van gepaste afstand via de oren ervaren.

De land art is 24/7 en ook op de andere 364 dagen van dit schrikkeljaar openbaar toegankelijk. Voor iedereen die na het weekend gaat toeren zijn highlights van de live-uitzendingen naderhand als podcast beschikbaar.