UITGESTELD
Visualisatie van De Slapende Dijk door Dingeman Deijs en Jolle Roelofs

uitgesteld! 7 november 2021

UPDATE 27 OKT: De opening van Slapende Dijk op 7 november is uitgesteld. Een nieuwe openingsdatum wordt nog bepaald. Helaas is het door het slechte weer op dit moment niet mogelijk gebleken om de sleuf in de Knardijk te realiseren. Er wordt momenteel in overleg met Waterschap Zuiderzeeland, Provincie Flevoland en Visscher BV gekeken naar een nieuwe datum. Op www.slapendedijk.nl kunt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen.

---

Op 7 november 2021 maken architect Dingeman Deijs en componist/theatermaker Jolle Roelofs de bijzondere identiteit van de Knardijk, de 'Slapende Dijk', weer zichtbaar en ervaarbaar door middel van een tijdelijke ruimtelijke interventie met muziek en geluid. Tijdens het Land Art Weekend 2021 gaf Jolle Roelofs bij landschapskunstwerk Sea Level een kijkje in de keuken van zijn werkproces; bezoekers konden toen kijken hoe hij tot een compositie komt. Op 7 november kunnen zij een uitgewerkte compositie ervaren ín de Knardijk.

Knardijk

De Knardijk heeft in een tijd van 62 jaar een volledige gedaanteverwisseling ondergaan. Van een omringdijk die het water keerde, naar een dijk middenin de polder die fungeerde als regionale waterkering, tot een dijk die zijn hoofdfunctie zo goed als kwijt is: de Slapende Dijk. Het doel is om de identiteit van de Slapende Dijk zichtbaar en ervaarbaar te maken.

Lopen in de Knardijk

Een sleuf van 1 meter diep en 100 meter lang is gesitueerd in de overhoogte van de dijk en maakt het mogelijk de dijk en het landschap op een hele nieuwe manier te ervaren. Door langzaam te zakken in het landschap ervaar je (een deel van) de massa van de dijk en kijk je vanaf een bijzonder oogpunt uit over het landschap van de polder. De lengte van de 100 meter lange sleuf accentueert in beleving de totale lengte van de Knardijk. Op de locatie tussen de A6 en het voormalige werkeiland in is een zeer weids uitzicht over het landschap mogelijk.

De sleuf is te ervaren als een tijdlijn en is verdeeld in 6 verschillende delen waardoor je telkens een andere periode van de Knardijk beleeft en het perspectief daarbij verandert.

Muzikale Compositie

Tijdens de wandeling door de sleuf zijn verschillende geluiden waar te nemen. De compositie is geschreven als een tijdreis vanuit het perspectief van de Knardijk zelf. De muziek is geïnspireerd door de geluiden die te horen waren tijdens de verschillende fases in het leven van de Knardijk en de atmosfeer die bij de delen passen. De compositie ontspruit als het ware uit de slapende dijk.

Door middel van deze performance willen we het verhaal achter dit unieke erfgoed onder de aandacht brengen en willen we dromen over de toekomst van de Slapende Dijk.

Praktische informatie

Datum: 7 november 2021, doorlopend tussen 13.00-18.00 uur

Opening: 13 uur

Duur: een ervaring van 15 minuten

Waar: ter hoogte van Meerkoetenweg 40 te Lelystad (Van daaruit loop je in 5 min. over het bruggetje de Knardijk op)

Vervoer: Parkeer je auto ter hoogte van Meerkoetenweg 40

Bij voldoende belangstelling huurt Land Art Flevoland een bus die vertrekt vanaf station Almere Centrum; meld je aan als je mee wil: info@landartflevoland.nl (retourtje 5 euro)

Catering Pizza Brothers: Koffie, thee en pizza

Tip: Neem je eigen koptelefoon mee

NB. de dijk is redelijk steil en zodoende minder toegankelijk voor mindervaliden.

Meer informatie: slapende dijk - www.dingemandeijs.nl en www.slapendedijk.nl