Visualisatie van De Slapende Dijk door Dingeman Deijs en Jolle Roelofs

vanaf 24 juli: Slapende Dijk

Vanaf 24 juli 2022 maken architect Dingeman Deijs en componist/theatermaker Jolle Roelofs de bijzondere identiteit van de Knardijk, de 'Slapende Dijk', weer zichtbaar en ervaarbaar door middel van een tijdelijke ruimtelijke interventie met muziek en geluid. Tijdens het Land Art Weekend 2021 gaf Jolle Roelofs bij landschapskunstwerk Sea Level een kijkje in de keuken van zijn werkproces; bezoekers konden toen kijken hoe hij tot een compositie komt. Vanaf 24 juli kun je de uitgewerkte compositie ervaren ín de Knardijk. De Slapende Dijk is nog tot en met augustus te ervaren.

Vanaf 24 juli 2022 is de Knardijk tijdelijk een ogenschijnlijk kwetsbare plek. Architect Dingeman Deijs en componist/theatermaker Jolle Roelofs maken de bijzondere identiteit van de Knardijk, de 'Slapende Dijk', weer

Knardijk

De Knardijk heeft in een tijd van 62 jaar een volledige gedaanteverwisseling ondergaan. Van een omringdijk die het water keerde, naar een dijk midden in de polder die fungeerde als regionale waterkering, tot een dijk die zijn hoofdfunctie zo goed als kwijt is: de Slapende Dijk.

Graven in de Knardijk?

Een sleuf van 1 meter diep en 100 meter lang is gesitueerd in de overhoogte van de dijk en maakt het mogelijk de dijk en het landschap op een hele nieuwe manier te ervaren. Door langzaam te zakken in het landschap ervaar je (een deel van) de massa van de dijk en kijk je vanaf een bijzonder oogpunt uit over het landschap van de polder. De lengte van de 100 meter lange sleuf accentueert in beleving de totale lengte van de Knardijk. Op de locatie tussen de A6 en het voormalige werkeiland in is een zeer weids uitzicht over het landschap mogelijk.

De sleuf is te ervaren als een tijdlijn en is verdeeld in 6 verschillende delen waardoor je telkens een andere periode van de Knardijk beleeft en het perspectief daarbij verandert.

Muzikale Compositie

Tijdens de wandeling door de sleuf duik je in een andere wereld met muziek. Je staat, je zit, en je ligt in de dijk zelf. Je wordt één met de dijk. De filmische muziek in de dijk is als een tijdreis vanuit het perspectief van de Knardijk zelf. De muziek is geïnspireerd door de geluiden die te horen waren tijdens de verschillende fases in het leven van de Knardijk en de atmosfeer die bij de delen passen. De compositie ontspruit als het ware uit de slapende dijk.

Door middel van deze performance willen we het verhaal achter dit unieke erfgoed onder de aandacht brengen en willen we dromen over de toekomst van de Slapende Dijk.

Praktische informatie

www.slapendedijk.nl

Datum: vanaf 24 juli, t/m augustus 2022.

Duur: een ervaring van ongeveer 15 minuten

Waar: ter hoogte van Meerkoetenweg 40 te Lelystad (Van daaruit loop je in 5 min. over het bruggetje de Knardijk op).

Vervoer: Parkeer je auto ter hoogte van Meerkoetenweg 40

Tip: Neem je eigen smartphone en koptelefoon mee en kom verspreid over de dag.

NB. de dijk is redelijk steil en zodoende minder toegankelijk voor mindervaliden.

Concept: Dingeman Deijs / Jolle Roelofs

Producent: Stichting Pompei

Vormgeving: Dingeman Deijs

Catering: Rodenburgers

Graafwerkzaamheden: Visscher BV

Met dank aan: Meta van Drunen, Karin Kammler, Hans Heilen, Harmen de Haan

Mogelijk gemaakt door: Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Landart Flevoland, Provincie Flevoland en Waterschap Zuiderzeeland

Meer informatie: slapende dijk - www.dingemandeijs.nl en www.slapendedijk.nl