Programma 3 juni 2023

Domestic territories, afbeelding MIARD

Almere

Polderland Garden of Love and Fire
Daniel Libeskind

Domestic Territories
Projecten van kunstacademiestudenten Piet Zwart Instituut

WAT
In Polderland Garden of Love and Fire van Daniel Libeskind is een groepstentoonstelling te zien van kunstacademiestudenten van het Rotterdamse Piet Zwart Instituut. De kunstwerken en works-in-progress die gepresenteerd worden, komen voort uit het onderzoeksproject Domestic Territories, waarvoor de masterstudenten zes maanden lang onderzoek hebben gedaan in en naar Flevoland. Onder leiding van Studio Ossidiana heeft de groep de postnatuurlijke conditie van de jongste provincie van Nederland onderzocht.

WIE
De Master Interieurarchitectuur: Research + Design (MIARD) aan het Piet Zwart Instituut is een postdoctorale opleiding die deel uitmaakt van de Willem de Kooning Academie aan de Hogeschool Rotterdam. Deelnemende studenten zijn: Silvia Elisa Bianchini, Mila Broomberg, Josephine Goverts, Nicole Jessé, Sungryul Jun, Anna Krikke, Artemis Mitsiou, Anna Maria Zuech.

WANNEER
Beide dagen, 11-17 uur
Gids aanwezig: Mira Ticheler (op zaterdag) en Nynke Deinema (op zondag)

Beide dagen, 11-17 uur
Domestic Territories

WAAR
Daniel Libeskind, Polderland Garden of Love and Fire
Postcode 1309 BB. Pampushavenweg (tussen Oostvaardersdijk en Brikweg), Almere
Coördinaten kunstwerk: 52.381250, 5.142029
Coördinaten parkeerplek: 52.380883, 5.143434

Odaka Yoga met Petra Meirink

Almere

De Groene Kathedraal
Marinus Boezem

Odaka Yoga
Door Yoga Centrum Oosterwold

WAT
Doe mee met een les Odaka Yoga in De Groene Kathedraal. Als onderdeel van het Land Art Weekend biedt Yoga Centrum Oosterwold yogalessen aan waarin de schoonheid van het kunstwerk en de natuur samenkomen met de mindful, langzame flow van Odaka Yoga.

De lessen worden dit weekend gegeven door Petra Meirink van het Yoga Centrum Oosterwold. De les is toegankelijk voor iedereen, ongeacht leeftijd, ervaring, sekse of kleding. Laat je meenemen in de stroom van je eigen beweging, voel hoe fijn het is om in beweging te komen en ervaar wat Odaka Yoga voor je kan betekenen.

"Odaka Yoga is op basis van Hatha Yoga ontstaan. Hatha Yoga werd eeuwen geleden in India ontwikkeld om de beoefenaar te helpen gezond te worden, te zijn en te blijven. Gezond op fysiek vlak, maar ook op mentaal, emotioneel en energetisch vlak. De grondleggers van Odaka Yoga hebben zich verdiept in de therapeutische vormen van yoga en van Martial Arts. Onze biomechanica en haar verbazingwekkende mogelijkheden inspireerden Francesca Cassia en Roberto Miletti om nog dieper te onderzoeken hoe de bekende yogahoudingen onze gezondheid kunnen bevorderen. Tevens raakten zij gefascineerd door de gedachte dat wij mensen voor ca. 70 procent uit water bestaan. Water, zo zacht, zo adaptief, zo volhardend en daarmee sterker dan steen. Water is constant in beweging, stilstaand water bederft. Voor hen was het voor de hand liggend dat wij beter ook in beweging blijven, zacht, adaptief, volhardend en sterk."

WIE
Petra Meirink van Yoga Centrum Oosterwold is een ervaren Odaka-docent. Het yogacentrum is te vinden in de nieuwe wijk Oosterwold, dat vlak naast het kunstwerk De Groene Kathedraal ligt. www.yogacentrumoosterwold.nl

WANNEER
Beide dagen, 11-17 uur
Gids aanwezig: Vesna Dragojevic

Zaterdag 3 juni, om 11 en om 14 uur:
les Odaka Yoga

Zondag 4 juni, om 16 uur:
les Odaka Yoga

Elke les duurt ca. een uur

TIP
Trek gemakkelijk zittende kleding aan; het liefst in laagjes. Neem je eigen yogamat mee als je er een hebt.

WAAR
Marinus Boezem, De Groene Kathedraal
Postcode 1349 CX. Kathedralenpad (aanrijden vanaf Tureluurweg), Almere.
Coördinaten kunstwerk (het positief): 52.322104, 5.317520
Coördinaten kunstwerk (het negatief): 52.323953, 5.319216
Coördinaten parkeerplek: 52.324603, 5.316811

Riff 'em zelf, foto: Geert van der Wijk

Dronten

Riff, PD#18245
Bob Gramsma

Workshop: Riff ‘em zelf
Door Myrthe Mandemakers

WAT
Riff ‘m zelf is een kinderworkshop (4+) maar iedereen is welkom om mee te doen. Pal naast het kunstwerk maak je een eigen gipsen object. In het klein voer je stappen uit die vergelijkbaar zijn met de stappen die kunstenaar Bob Gramsma nam om het grootse landschapskunstwerk Riff, PD#18245 te maken.

We maken een berg van poldergrond, we graven een gat, we gieten gips en zo ontstaat onze eigen mini-Riff gevormd door de poldergrond.

WIE
Myrthe Mandemakers is ontwerper en onderzoekt de relatie tussen mens en natuur. Ze ontwikkelt kinderkunstprojecten waarbij kinderen experimenteren en samenwerken met professionele kunstenaars. Zij heeft ook de doe-opdrachten gemaakt die kinderen bij de gidsen kunnen ophalen.

Dit project wordt in samenwerking met pilotmuseum M. georganiseerd.

EXTRA
Eten en drinken kan bij restaurant Beachclub NU, met uitzicht op het Veluwemeer.

WANNEER
Beide dagen, 11-17 uur
Gids aanwezig: Foktje Verhoef

Beide dagen, 11-17 uur
Workshop: Riff ‘em zelf

WAAR
Bob Gramsma, Riff, PD#18245
Postcode 8256 RD. Bremerbergdijk 10, Biddinghuizen.
Coördinaten kunstwerk: 52.454339, 5.806684
Coördinaten parkeerplek: 52.455437, 5.808905
Betaald parkeren.

Tekening door Linda Pijnackers

Noordoostpolder

PIER+HORIZON
Paul de Kort

Verhaalkunst
Van Linda Pijnacker

WAT
Nadat je over het lange fietspad richting het Zwarte Meer bent gelopen of gefietst, tref je achter de dijk niet alleen het kunstwerk PIER+HORIZON van Paul de Kort aan, maar ook Linda Pijnacker die er in het Tiny House op de dijk hard aan het werk is aan haar nieuwste verhaal.

Graag leest ze korte fragmenten voor aan het publiek, en nodigt ze je uit om te reageren. Zoek een plekje, geniet van het prachtige uitzicht op het kunstwerk en draag bij aan het verhaal als je wilt. Dit is een kans om verbinding te maken met het kunstwerk, de natuur, het seizoen en de mensen die samenkomen voor het Land Art Weekend. Dit alles leidt uiteindelijk tot een verhaal voor deze plek en deze dag.

WIE
Linda Pijnacker schrijft en houdt meer van vragen dan van antwoorden. Afgelopen jaren schreef zij verhalen voor plekken en de mensen die daar wonen. Zij wil het kleine, het lokale en het alledaagse in taal vangen. Daarmee verbindt zij mensen, plekken en hun geschiedenis. Daarnaast ontwerpt zij boekjes en boeken. Linda studeerde aan het Sandberg Instituut en de Universiteit voor Humanistiek.

EXTRA
Het Tiny House waarin Linda werkt is ook te huur, zie www.zuiderkrib.nl.
Vlak bij het kunstwerk vind je het nieuwe ZUIDpunt T121, een koffie- en theeschenkerij waar je kunt genieten van een warme drank, zelfgemaakte taart, en/of verse soep. Ze zijn open van 12.30 tot 16.00 uur. Er is een leuk natuurlijk speelelement voor kinderen. Ook kun je hier het verhaal van ontdekken van de Zuiderkrib, een historische boerderij. Haal een ambachtelijk ijsje bij de pipowagen, of bezoek de oude koeienstal om streekproducten, en eerlijk gemaakte producten van de Leerwerkboerderij Xtrakragt te kopen.

WANNEER
Beide dagen, 11-17 uur
Gids aanwezig: Marijke Jansen

Zaterdag 3 juni, 11-17 uur
Linda Pijnacker werkt aan verhalen in het Tiny House

WAAR
Paul de Kort, PIER+HORIZON
Postcode 8317 PD. Zwartemeerdijk, Kraggenburg (na parkeren, entree via fietspad tussen Zwartemeerweg 62 en 64).
Coördinaten kunstwerk: 52.647440, 5.974954
Coördinaten parkeerplek: 52.649856, 5.962265

Exposure van Antony Gormley, foto: Franzi Mueller Schmidt

Lelystad

Exposure
Antony Gormley

Verhaal: Een stalen reus spreekt
Joris van Casteren

WAT
Joris van Casteren schreef Een stalen reus spreekt vanuit het perspectief van de hurkende man. Luister naar dit verhaal op de strekdam bij kunstwerk Exposure van Antony Gormley via een QR-code op je eigen telefoon.

“Een eeuw geleden zwommen aan mijn ijzeren voeten haringen, ansjovissen en garnalen rond. Wier bewoog, vissersnetten sleepten door het water.
De Zuiderzee was hier op z’n gevaarlijkst, een Bermudadriehoek waar vele schepen zijn vergaan.”

WIE
Joris van Casteren (1976) is schrijver en journalist. In september 2008 verscheen zijn boek Lelystad, over zijn jeugd in de jonge Flevolandse stad. Het boek werd genomineerd voor de AKO Literatuurprijs 2009. Op verzoek van pilotmuseum M. schreef deze oud-inwoner van Lelystad een verhaal vanuit het perspectief van ‘stadsgenoot’ landschapskunstwerk Exposure van Antony Gormley.

Dit project wordt in samenwerking met pilotmuseum M. georganiseerd.

WANNEER
Beide dagen, 11-17 uur
Gids aanwezig: Claartje Auf dem Brinke

Beide dagen, 11-17 uur
Beluister het verhaal van Joris van Casteren op je eigen telefoon.
Wij zorgen voor een QR-code die je kan scannen op locatie.

LET OP
het kan druk zijn vanwege de Dutch Water Week, maar je kunt gewoon de strekdam op lopen of fietsen om het kunstwerk van dichtbij te bekijken, de gids te spreken en het verhaal te beluisteren.

WAAR
Antony Gormley, Exposure
Postcode 8242 PA. Strekdam aan het begin van Houtribdijk (N302), Lelystad
Coördinaten kunstwerk: 52.521946, 5.425300

foto: Gijs Murray

Lelystad

Observatorium
Robert Morris

Het geluid van het Observatorium
Gijs Murray

WAT
Gijs Murray speelt en vertelt. Gijs is pianist en singer-songwriter. Hij is ontzettend benieuwd hoe een akoestische piano zal klinken in de cirkel van het Observatorium van Robert Morris. Dus dit weekend zet hij zijn piano neer om te spelen Daarnaast is Gijs pianotechnicus en bezig met klank in meer abstracte vorm. ‘Een piano stem je in een concertzaal anders dan in een huiskamer’ zegt hij. Wat het Observatorium doet met zijn stemming en spel kan je komen beluisteren. Ook zal hij de piano openen en wat vertellen over het instrument en zijn vak als pianotechnicus.

WIE
Gijs is een pianist/singer-songwriter uit Lelystad en speelt toetsen bij onder andere the Shakedown 8 en Lakmoes. Hij schrijft ook eigen liedjes; van blues tot pop tot jazz. Vaak in zijn herkenbare, speelse en improviserende stijl. Daarnaast is Gijs pianotechnicus.

WANNEER
Beide dagen, 11-17 uur
Gids aanwezig: Marja Kennis

Beide dagen, 11-17 uur
Gijs Murray

WAAR
Robert Morris, Observatorium
Postcode 8219 PG. Swifterringweg (hoek Houtribweg, aanrijden vanaf Klokbekerweg of Edelhertweg), Lelystad
Coördinaten kunstwerk: 52.549598, 5.565872
Coördinaten parkeerplek: 52.550012, 5.564163

foto: Striktly Live

Lelystad

Engelen/Angels
Moniek Toebosch

Release your inner angel
Met Striktly Live

WAT
Striktly Live neemt je mee in een intense reis van live elektronische muziek en engelenzang. Meeslepend en interactief. Doe mee en word onderdeel van het kunstwerk Release your inner angel.

Tijdens het Land Art Weekend geeft Striktly Live samen met jou een experimentele toevoeging aan het kunstwerk Engelen/Angels van Moniek Toebosch. Verwacht een verrassende samensmelting van live elektronische muziek en engelenzang. Door dit weekend de interactie aan te gaan met het publiek ontstaat een vernieuwende compositie die Striktly Live later, op vrijdag 9 juni, zal presenteren tijdens het 'golden hour' op een verrassende locatie.

WIE
Stichting Striktly Live organiseert diverse kunstzinnige evenementen en activiteiten in Flevoland waar mensen vanuit diverse lagen uit de maatschappij en met uiteenlopende (culturele) achtergronden elkaar kunnen ontmoeten. De verbindende factoren zijn (live) elektronische muziek, educatie, wetenschap en moderne kunst. Hoofdingrediënten van hun evenementen zijn: een bijzondere locatie, een creatieve programmering en vernieuwende samenwerkingen. www.striktlylive.nl

Dit project wordt in samenwerking met pilotmuseum M. georganiseerd.

EXTRA
Drinken en snacken kan bij Roadhouse Checkpoint Charlie, open van 10 tot 15 u. www.roadhousecheckpointcharlie.nl

WANNEER
Beide dagen, 11-17 uur
Gids aanwezig: Johanna Brauenlich

Beide dagen, 11-17 uur
Striktly Live

WAAR
Parkeerplaats Trintelhaven, Houtribdijk
Slechts 15 minuten rijden vanaf Exposure

Markerwaarddijk (of: Houtribdijk, N307) tussen Enkhuizen en Lelystad
Coördinaten parkeerplek: 52.636545, 5.415654 (Parkeerplaats Trintelhaven)

EXTRA
Engelen/Angels was vroeger via een FM-frequentie op de dijk te beluisteren. Wil je nu naar de Engelenzender luisteren dan heb je een app nodig. De app Engelenzender is via de App Store en Google Play gratis te downloaden. De app werkt pas als je op de Houtribdijk werkt. Let op: locatietoegang moet aanstaan op je mobiele apparaat. Vergeet dus vooraf niet de app op je telefoon te installeren.
Play store | Apple app store

VR met M., foto: Daan Kooiman

Zeewolde

Sea Level
Richard Serra

Ervaar Land Art in VR
door M.

Beleef vier landschapskunstwerken in één bezoek in De Verbeelding, tegenover Sea Level van Richard Serra. Met een VR-ervaring zie je de kunst steeds door andere ogen. Zo beweeg je als een kitesurfer door Exposure van Antony Gormley, maar kan je ook naar Deltawerk // van RAAAF|Atelier de Lyon, Polderland Garden of Love and Fire van Daniel Libeskind en Sea Level van Richard Serra.

Ervaar deze landschapskunst voor, achter, boven, onder, links en rechts van je. Land Art Thuis is de VR-ervaring die M. heeft laten ontwikkelen door Elder VR. Dit project is ontstaan vanuit de behoefte om mensen die minder mobiel zijn ook de landschapskunstwerken van Flevoland te laten ervaren. M. bezoekt regelmatig zorgcentra in heel Flevoland om zo de Land Art bij de mensen thuis te brengen.

EXTRA PROGRAMMA VAN DE VERBEELDING
Paviljoen De Verbeelding staat bij Sea Level en organiseert leuke activiteiten. Zo rijdt dit weekend de Ecokar een mooie route tussen De Verbeelding en Sea Level, kinderen kunnen knutselen, er is een VR-beleving door M., een expositie van Jeannette van der Linde.

Dans en muziek op zaterdag 3 juni
Kijk op deverbeeldingzeewolde.nl voor het actuele programma.

FlevoEnsemble op zondag 4 juni
Op zondag 4 juni strijkt het FlevoEnsemble neer in De Verbeelding. Vanaf 11 uur gaat het ensemble repeteren, dit is open voor publiek. Om 15 uur wordt de werkdag afgesloten met een optreden! Oftewel: een uniek kijkje in de keuken van dit nieuwe, professionele muziekensemble!

WIE
De Verbeelding is een broedplaats voor kunst en cultuur in Zeewolde. Het paviljoen is ontworpen door René van Zuuk en biedt uitzicht op Sea Level van Richard Serra.

Het VR-project wordt in samenwerking met pilotmuseum M. georganiseerd.

WANNEER
Beide dagen Sea Level, 11-17 uur
Gids aanwezig: Heidi van der Woude

Beide dagen in de Verbeelding 11-17 uur
VR-ervaring
Kinderknutseltafel
Expositie

Zaterdag in de Verbeelding 11-17 uur
Dansoptredens
Band

Zondag in de Verbeelding
11-12.30 uur Opbouw van FlevoEnsemble
13.15-14.15 uur Openbare repetitie FlevoEnsemble
15-16 uur Concert FlevoEnsemle

WAAR
Richard Serra, Sea Level
Postcode 3892 HZ. De Verbeelding 25, Zeewolde (overzicht vanaf brug Kastanjelaan).
Coördinaten kunstwerk: 52.320012, 5.539473
Coördinaten parkeerplek: 52.319517, 5.542437