Programma

De opening van Once more, with feeling op zondag 3 september 2017. Foto: Geert van der Wijk
De opening van Once more, with feeling op zondag 3 september 2017. Foto: Geert van der Wijk

Archief activiteiten in en rondom de tentoonstelling Once more, with feeling in KAF EXPO

TROUBLEMAKERS - THE STORY OF LAND ART
Donderdag 9 november 2017 20:00 uur

Let op: deze film is Engelstalig en niet ondertiteld
Troublemakers I The Story of Land Art laat ons zien hoe kunstenaars als Robert Smithson, Walter De Maria en Michael Heizer in de jaren zestig en zeventig het kunstlandschap voorgoed veranderden. Zij lieten de schilder- en beeldhouwkunst achter zich en begonnen met het maken van monumentale kunstwerken in de meest afgelegen gebieden. Met een combinatie van nieuwe beelden en uniek vintage filmmateriaal neemt regisseur James Crump de kijker mee op een reis naar de mooiste landschapskunstwerken in de Verenigde Staten.

Troublemakers I The Story of Land Art wordt vertoond in het kader van de tentoonstelling Once more, with feeling; nu te zien in KAF Expo. Tijdens een korte introductie van curator Martine van Kampen komen we meer te weten over de relatie die de Amerikaanse kunstenaars hadden met het Nederlandse landschap.
Meer informatie over de film

Donderdag 9 november 2017
Locatie: KAF, Esplanade 10, Almere
Zaal open: 19.30 uur
Start Film: 20.00 uur
Kaarten: 5 euro, inclusief bezoek aan de tentoonstelling Once more, with feeling.
Te koop via www.kaf.nl

ONCE MORE JUNIOR
KINDEREN ONTWERPEN LANDSCHAPSKUNST VOOR FLEVOLAND
20 oktober t/m 12 november 2017
Van een speciale plek om stil van de natuur te genieten tot grote beelden van dieren of een monument voor vriendschap: deze junior kunstenaars geven vorm aan prachtige ideeën! Kom kijken naar de jongste generatie bedenkers van Land Art in Flevoland. Binnen de doorgaande cultuurleerlijn van de Culturele Haven krijgen leerlingen op basisscholen in Flevoland les over deze speciaal Flevolandse kunst. Tijdens die lessen maken ze een ontwerp voor een nieuw landschapskunstwerk. Bij de tentoonstelling ONCE MORE,JUNIOR zijn tijdelijk 22 van deze ontwerpen te zien.

T/m 12 november 2017, dinsdag t/m zondag
Gratis toegang

FILOSOFISCHE WANDELING NAAR DE GROENE KATHEDRAAL MET FILOSOOF ERIC BRINCKMANN Zondag 19 november 2017
In de polder bij Almere, die nog maar enkele decennia geleden werd aangelegd, ligt de Groene Kathedraal van Marinus Boezem. Dit kunstwerk is gebaseerd op de meer dan zevenhonderd jaar oude kathedraal van Reims. Hoe kun je je als mens verhouden tot dit aangelegde landschap dat nog maar zo kort bestaat en toch bol staat van geschiedenis? Tijdens een filosofische wandeling van KAF naar de Groene Kathedraal denk je samen met landschapsfilosoof Eric Brinckmann na over de betekenis van het landschap voor de landschapskunst en voor de mens.

Eric Brinckmann is auteur van het boek Filosofische wandelingen, Denken over binnen en buiten door de eeuwen heen (KNNV, 2015) waarin hij de (vaak problematische) verhouding schetst tussen mens en natuur. We staan, nu het klimaatprobleem zich in volle omvang aandient, op een cruciaal kruispunt van keuzes. Kunnen we een andere relatie aangaan met natuur en landschap? Landschapskunst speelt een belangrijke rol bij het kritisch overdenken van deze vraag.

Zondag 19 november 2017
13.00 uur – 16.00 uur
Startpunt: KAF, Esplanade 10, Almere
Na afloop van de wandeling wordt je vanaf de Groene Kathedraal met een bus weer teruggebracht naar KAF.
Kaarten: 5 euro, inclusief bezoek aan de tentoonstelling Once more, with feeling.
Te koop op www.kaf.nl

GRATIS RONDLEIDING
Zondag 26 november 2017 15:00 uur
Onze gids Marijke Jansen geeft elke laatste zondag van de maand een rondleiding door de tentoonstelling. Verzamelen bij de entree - aanmelden niet nodig!
Kijk voor meer informatie op www.kaf.nl

DOCUMENTAIRE PIER + HORIZON - DE GEEST VAN DE PLEK VAN BAREND HAZELEGER
In de documentairefilm Pier + Horizon – de geest van de plek van Barend Hazeleger maken we kennis met kunstenaar Paul de Kort. Hij maakte het jongste landschapskunstwerk Pier + Horizon in het Zwarte Meer bij Kraggenburg. We krijgen een mooi inkijkje in wat er allemaal komt kijken bij het realisatieproces van het werk en bij het maken van landschapskunst in het algemeen. De film is een treffend portret van de kunstenaar, zijn drijfveren en werkwijze. Pier + Horizon is momenteel onderdeel van de tentoonstelling Once more, with feeling. In het kader van de tentoonstelling wordt de documentaire Pier + Horizon – de geest van de plek, vertoond in KAF. De filmmaker en kunstenaar zijn aanwezig voor vragen en discussie na afloop.

Donderdag 7 december 2017
Locatie: KAF, Esplanade 10, Almere
Zaal open: 19.30 uur
Start Film: 20.00 uur
Kaarten: 5 euro, inclusief bezoek aan de tentoonstelling Once more, with feeling.
Te koop op www.kaf.nl

AVOND MET CINDY MOORMAN EN RENE TEN BOS, DENKER DES VADERLANDS
Donderdag 21 december 2017
Beeldend kunstenaar Cindy Moorman heeft Denker des Vaderlands René ten Bos uitgenodigd, naar aanleiding van haar performance en installatie De Constructies (het Wij, het Vlak en de Objecten), te zien in KAF EXPO. Ze vraagt zich daarin onder meer af of een zo strak geordend landschap als de Noordoostpolder niet een grote invloed heeft op het leven en denken van bewoners. René ten Bos is filosoof en hoogleraar aan de Radboud Universiteit en schrijft over deze invloed, onder meer in zijn boek Water. Een geofilosofische geschiedenis.

Hoe verhoud je je als mens tot een wereld die meer en meer gecontroleerd en gestructureerd wordt? En welke invloed heeft dit landschap op de mens? Te midden van de kunstwerken in de tentoonstelling zal René ten Bos op dit soort vragen ingaan. Na zijn verhaal licht Cindy Moorman haar ideeën voor haar performance toe. Vervolgens gaan kunstenaar en filosoof met elkaar én met deelnemers aan Moormans performance in gesprek.

Donderdag 21 december 2017
Locatie: KAF, Esplanade 10, Almere
Zaal open: 19.30 uur
Start: 20.00 uur
Kaarten: 5 euro, inclusief bezoek aan de tentoonstelling Once more, with feeling.
Te koop op www.kaf.nl

WORKSHOP LAND ART LEGO JUNIOR
Kom in de kerstvakantie langs in onze LEGO-architectuurstudio! Tijdens de LAND ART LEGO JUNIOR workshop laat je je inspireren door de landschapskunstwerken in de tentoonstelling Once more, with feeling en bouw je van LEGO-steentjes je eigen landschapskunstwerk.

In de afgelopen 40 jaar waren landschapskunstenaars van over de hele wereld onder de indruk van het landschap van Flevoland. Er was zoveel ruimte dat de kunstenaars groots konden denken en enorme kunstwerken maakten in de natuur. Wij dagen jou uit om groots te denken en in onze unieke LEGO-studio je eigen kunstwerk te bouwen. Neem je vriendjes, vriendinnetjes en familieleden mee! Terwijl jij je mooiste creaties maakt kunnen je ouders zich vermaken tijdens een speciale rondleiding door de tentoonstelling Once more, with feeling*.

LAND ART LEGO JUNIOR workshops
LEGO-architectuurstudio, KAF, Esplanade 10, Almere
2 t/m 5 januari 2018
Elke dag van 14.00 uur tot 16.00 uur
Kaartjes: 3 euro, via www.kaf.nl.

*RONDLEIDINGEN
Kom alles te weten over de tentoonstelling Once more, with feeling tijdens de gratis rondleidingen in de kerstvakantie. Onze gids Marijke Jansen geeft een rondleiding waarbij ze dieper ingaat op de unieke collectie landschapskunstwerk van Flevoland, de kunststroming Land Art en de performances die zeven kunstenaars presenteerden in de landschapskunstwerken. Verzamelen bij de entree - aanmelden niet nodig!

Rondleidingen
KAF, Esplanade 10, Almere
2 t/m 5 januari 2018
Elke dag van 15.00 uur tot 16.00 uur
Tickets: gratis bij een bezoek aan de tenoonstelling
Tickets tentoonstelling: 5 euro, via www.kaf.nl


GRATIS RONDLEIDING LAATSTE DAG ONCE MORE, WITH FEELING
Zondag 7 januari 2018 15:00 uur
Onze gids Marijke Jansen geeft op de laatste dag van de tentoonstelling een rondleiding. Verzamelen bij de entree - aanmelden niet nodig!
Kijk voor meer informatie op www.kaf.nl