→ Over Land Art in Flevoland

Tijdens de aanleg van de Flevopolder besloten de ingenieurs en planologen de gelegenheid te baat te nemen en een aantal grote kunstwerken te realiseren. Ze richtten zich daarbij op een kunstvorm die tot hun verbeelding sprak: Land Art. In de Verenigde Staten was deze stroming in de jaren zeventig populair en waaide via tentoonstellingen als Op Losse Schroeven (1969) in het Stedelijk Museum Amsterdam en Sonsbeek Buiten de Perken (1971) in Arnhem over naar Nederland.

Het resultaat is een collectie van negen landschapskunstwerken van wereldberoemde kunstenaars als Robert Morris, Richard Serra en Daniel Libeskind. En een situatie die uniek is in de wereld: negen landschapskunstwerken die in één dag bezocht kunnen worden. Ontdek deze verborgen schatten van Flevoland op eigen gelegenheid (met de auto) of tijdens een georganiseerde busreis. En ervaar en passant de wonderbaarlijke geschiedenis van de totstandkoming van de polder!

Meer zien? Bekijk de serie Kunstland van de AVRO (2009) over de totstandkoming van de Land Art in Flevoland
Jord den Hollander maakte voor Omroep Flevoland een serie over de landschapskunst in Flevoland. Bekijk de afleveringen over:
Het Observatorium van Robert Morris
Aardzee van Piet Slegers
Sea Level van Richard Serra
De Groene Kathedraal van Marinus Boezem
Polderland Garden of Love and Fire van Daniel Libeskind
Exposure van Antony Gormley
Flevoland als een groot landschapskunstwerk
Het gemaal als basis voor landschapskunst

Of bekijk de dronebeelden gemaakt door Jan Frans de Hartog op Vimeo: